понеділок, 3 вересня 2018 р.

ВСТУП ДО ЛІТУРГІЙНИХ НАУК

ВСТУП ДО ЛІТУРГІЙНИХ НАУК
Тема 1: Вступні відомості та дискусія щодо літургії та літургіології.
Тема має на меті розкрити основні відомості щодо термінів: “літургія”, “літургіка”, “літургіологія”. Завданням є також вказати на зв’язок із іншими богословськими, історичними та культурологічними науками. Зокрема увагу приділяють впливові літургії на такі культурні пласти як сакральне мистецтво (естетика і поетика Літургії, Літургічний спів, Літургія і іконологія). Роль літургії у інкультурації. Сакраментологія і Літургія. 
Документами які розглядаються є: а) SSC, б) ККСЦ, в) інструкція застосувань літургійних приписів ККСЦ.
Домашнє читання: Василь Рудейко, «Христос посеред нас»: Впровадження у літургійне богослов’я Церков візантійської традиції, Львів 2015, 7-37. 
Тема 2: Основні документи на яких базується історія літургіки та їх класифікація.
Головний акцент викладу присвячено ознайомленню студентів із основними джерельними документами пов’язаними із вивченням та дослідженням літургійних наук. Зокрема розглядаються наступні типи документів:
A) Святе Письмо; B) нехристиянські свідчення; C) писання Отців; D) церковні постанови і собори; E) агіографічна література; F) богослужбові книжки; G) устави богослужень.
Домашнє читання: Василь Рудейко, «Христос посеред нас»: Впровадження у літургійне богослов’я Церков візантійської традиції, Львів 2015, 38-56.
P.Bradshaw, Search for origins

Тема 3: Основні етапи розвитку літургії.
Виклад присвячено основним етапам розвитку літургії. Мета цього викладу — вказати на взаємозв’язки історичних, політичних, культурних чинників, які вплинули на формування літургійного богослов’я взагалі і зокрема на формування богослов’я візантійського обряду у його слов’янській редакції. Серед основних етапів зокрема розглядаються:  а) доба НЗ; б) доба гнози; в) доба Константина; г)доба  іконоборства; д) новосваїтський синтез; г) літургійні перетворення в слов'ян.
Домашнє читання: В. Рудейко, «Христос посеред нас»: Впровадження у літургійне богослов’я Церков візантійської традиції, Львів 2015, 57-82.

Тема 4: Розвиток окремих літургійних родин.
Християнська молитовна традиція розвинулась у контексті становлення основних богословських центрів. Завданням цього викладу є вказати на історичні причини виникнення таких центрів, на їх особливості, важелі впливу та поширення кожної із них. Увагу приділено також окресленню розмаїття сучасних літургійних традиції та їх пов’язанню із основними центрами: а) антіохійською, б) олександрійською, в) римською та г) гало-іспанською.
Домашнє читання: Василь Рудейко, «Христос посеред нас»: Впровадження у літургійне богослов’я Церков візантійської традиції, Львів 2015, 83-108.

Тема 5: Передумови розвитку літургійних обрядів.
Виклад присвячено прикладам впливів різноманітних чинників на конкретні обряди. Зокрема наголошується на культурні впливи візантійської столиці та агіополіса. Висвітлено вплив мовного чинника на формування окремих традицій і навіть окремих богослужб. У тематику викладу входить роль політичної діяльності окремих держав та церкви та їх вплив на формування конкретних обрядів та богослужб. 
Домашнє читання: Василь Рудейко, «Христос посеред нас»: Впровадження у літургійне богослов’я Церков візантійської традиції, Львів 2015, 109-123.

Тема 6: Окреслення окремих літургійних кіл та обрядів.
Тема присвячена окресленню та впровадженню у окремі  літургійні кола традиційних церков і зокрема візантійської традиції. У ході викладу пояснюється основна термінологія та класифікація богослужбового життя візантійської церкви. Особливої уваги присвячується наступним літургійним колам та їх класифікаціям: а) євхаристійне коло; б) таїнства, освячення, посвячення, благословення; в) добове коло богослужінь; г) річне коло богослужінь; д) паралітургійні богослужіння
Домашнє читання: В. Рудейко, «Христос посеред нас»: Впровадження у літургійне богослов’я Церков візантійської традиції, Львів 2015, 124-149.
Тема 7: Храми східнослов'янської візантійської традиції.
Домашнє читання: В. Рудейко, «Христос посеред нас»: Впровадження у літургійне богослов’я Церков візантійської традиції, Львів 2015, 150-171.
М. Кунцлер, Літургія Церкви, Львів, 2001, 208-222.

Тема 8: 
Літургійний одяг у церквах візантійської традиції 
Домашнє читання: В. Рудейко, «Христос посеред нас»: Впровадження у літургійне богослов’я Церков візантійської традиції, Львів 2015, 172-193.
М. Кунцлер, Літургія Церкви, Львів, 191-197.

Тема 9: 
Основні жанри візантійської піснетворчості.
Домашнє читання: В. Рудейко, «Христос посеред нас»: Впровадження у літургійне богослов’я Церков візантійської традиції, Львів 2015, 194-219.
М. Кунцлер, Літургія Церкви, Львів, 170-183.

Тема 10: Питання літургійної реформи.

Формування літургійних обрядів невід’ємно поєднане із запозиченнями та реформуваннями окремих традицій чи цілих богослужбових уставів. Цей виклад присвячено обговоренню: а) можливості запозичень з інших обрядів, б) питанням візантинізації та латинізації, в) літургійним реформам в історії та сучасним літургійним реформам. Особливої уваги при цьому приділяється літургійним реформам у візантійській традиції у її слов’янській редакції. Зокрема перехід від студитського до саваїтського типіконів на межі 15ст., реформам митрополитів Кипріана та Петра Могили, патріарха Никона та оцінці ініціативи реформ богослужіння ПРЦ на поч. 20 ст та візантійським монашим спільнотам у ЗША.
Домашнє читання: В. Рудейко, «Христос посеред нас»: Впровадження у літургійне богослов’я Церков візантійської традиції, Львів 2015, 218-260.
схм.Васса Ларина, Кризис литургического благочестия
Тема 11: Поняття літургійного символу

Тема 12: Літургійна однозгідність
Домашнє читання:

Тема 13: Літургійне богослов'я
Домашнє читання:
Орієнтовні питання до іспиту з предмету "Вступ до літургійних наук" наприкінці кожного розділу підручника В.Рудейко, Христос посеред нас. Впровадження у літургійне богослов'я церков візантійської традиції. Львів 2015.

3. Рекомендована література

Основна література:
Кожухаров, Н.,  Введение в литургику. - Москва, 1997.
Кунцлер, М., Літургія Церкви, Львів, 2001.
Тафт, Р.,  Візантійський обряд. Коротка історія. Львів, 2011. рос.
Додаткова література:
A.Raes, L`asterisque liturgique // ACTA PHIIOSOPHICA ET THEOLOGICA. v. II, 403-408
Ґаладза, П., Літургійний довідник Української Греко-Католицької Церкви (Києво-Галицького Патріархату), рукопис для приватного вжитку, Львів-Оттава 2000.
Скабалланович, М., Толковый типикон, Киев, 1910.
Соловій, М.,  Божественна Літургія. - Рим, 1964.
Кодекс Канонів Східних Церков, Львів 1998.

Немає коментарів:

Дописати коментар